tuddmegazigazsagot

Az elmúlt évben a Velvet-en megjelent cikkekre reakcióink

A Velvet lehozott számos cikket az elmúlt évben, amelyben említésre kerültünk. A főszerkesztőjének korábban írtunk, semmi választ nem kaptunk. Most is írtunk, egyenlőre nincs válasz, de reméljük az Újságíró Kódexet be fogják tartani és a saját etikai irányelveiket is. (http://index.hu/impresszum/onszabalyozo_etikai_iranyelvek/)

Ezt írtuk a főszerkesztőnek:

Tisztelt főszerkesztő asszony!

Önök nagyon színvonalas weboldalt működtetnek, nagyon sok érdekes hírrel, hírességekkel. Ez a dolguk, nagyon jó munkát is végeznek ebben. Én még élvezem is olvasgatni a cikkeiket.

Önöknél gyakori a Szcientológia említése a cikkeikben, nincs olyan 2 hónap, amikor ne közölnének erről valamit. Ennek mi egyrészt örülünk, és köszönjük a média figyelmet.

Ami nem helyes szerintünk az az, ha hamisan negatív képet festenek egyházunkról, közösségünkről. Emellett nem tapasztaltuk, hogy minket egyáltalán kerestek volna a reakciónkért, és a mi megkeresésünkre tudtommal eddig még nem reagáltak, kivétel talán Péter Dávid, aki múlt hónapban válaszolt egy levelemre.

Az a helyzet, hogy Önöknek valószínűleg számos hamis, helytelen adatuk van a Szcientológiáról, vagy legalábbis az Önök újságíróinak, amelyet itt lenne az ideje helyes adatokkal kezelni.

Az egyik a konkrét cikkek konkrét állításai, amelyre nemsokára rátérek, a másik pedig az a kérdés, hogy Önök tényleg mit gondolnak a Szcientológiáról, és mit közvetítenek olvasóiknak?

De mielőtt jogi útra terelnénk a témát, még megpróbálok egy utolsó kísérletet tenni arra, hogy Önnel felvegyük a normális kapcsolatot. Azt gondolom, és sok más újságírónál tapasztaltuk ezt, hogy ki lehet alakítani egy jó kapcsolatot közöttünk, amelynek egyik első alap eleme az, hogy mielőtt rólunk írnak, elküldik nekünk véleményezésre, reakcióra.

Amit mi szeretnénk:

a) mindig a mi reakciónkat is kérjék ki, amikor rólunk írnak. Ezt más médiumok megteszik.

b) ha mi kifogást emelünk, legyen korrekt eljárás: a mi reakciónk vagy közleményünk mindenképpen legyen leközölve. Vagy néha akár az egész cikk eltávolítva. Stb.

Nyilván nagyon sok cikket külföldi cikkből fordítanak le, külföldi forrásokból állítják össze. De ez nem menti fel az Önöket, hogy felelősségteljesen valós és korrekt cikkeket írjanak.

Állításaim nem homályosak, mindjárt részletezni fogom őket. És küldök csatolt dokumentumokat, amelyek bizonyítják állításaimat.

Vegyük az Önök négy cikkét rólunk:

1. Évekig tartották rabszolgasorban a szcientológusok (2016.03.27.)
2. 17 évesen kényszerítették abortuszra a szcientológusok (2016.05.02.)
3. Ex-szcientológusok galéria (2016.09.24.)
4. A Szcientológia Egyház uszítással és gyűlöletkeltéssel vádolja Leah Rimini színésznőt. (2017.01.12.)

Ha megengedi, leírnám minden cikkel kapcsolatban az észrevételeimet.


1. 2016.03.27-es cikk:

- a cikkben többször is szerepel: „egyháznak nevezett”, stb. Ez mutatja az újságíró rosszhiszeműségét, előítéletet. Miért? Mert a Bíróság által elfogadott egyház vagyunk, a nevünk is az, rendes egyházi tevékenységekkel. És nem, nem igazak azok a szörnyű állítások, amiket a 2. bekezdésben írnak. Ha vennék a fáradtságot, akkor utánanézhetnének társadalomjobbító programjainknak, Akadémiánknak, szakirodalmunknak.

- a Sea Org egy önkéntes jellegű szervezet, bárki bármikor otthagyhatja, igaz, vannak hajói is. Ezt beállítani „raboskodás”-nak, „elszakították a családjától” szenzációhajhászás.

- az egyház írt részletes cáfoló leveleket a Daily Mail-nak, ezeket csatolom. Végigmennek a cikk mindegyik pontján. Ezenkívül csatolok még külsős szakértői két leírást a Sea Orgról és az RPF nevű részlegről, amely meg van említve az eredeti cikkben.

Daily Mail article analysis
2016-03-30 C-R Letter to the Mail
Sea Org leírás
RPF Study

 

2. 2016.05.02.-es cikk:

- elküldök egy részletes angol leírást, cáfolat dokumentumokkal, hogy mi is az igazság az esettel kapcsolatban.

- alapvetően a cikk címe is elképesztő, mivel mi Szcientológusok, a világ minden részén, abszolút gyerek és család pártiak vagyunk. Nekem is van két kisgyerekem, és nagyon sok szcientológus család létezik. De majd a dokumentumokból láthatja, hogy semmi ilyesmi nem történt.

- a cikk még szerepelteti Ron Miscavige könyvét is. Ezzel kapcsolatban csatolok egy részletes leírást az ügyről, a nemzetközi szcientológia egyház álláspontját.

- a cikk említi a Going Clear filmet. Az egyház álláspontja itt olvasható:
http://www.tuddmegazigazsagot.hu/tévhitek/item/93-nyilatkozat-az-hbo-dokumentumfilmje.html

Laura DeCrescenzo
Ron Miscavige letter
Ron Miscavige CSI statement HUN

 

3. 2016.09.24-es cikk:

- ez a cikk a kiegyensúlyozott tájékoztatást megsérti, hiszen nem látok olyan cikket, hogy hány híresség hagyta ott valamelyik másik egyházat, és persze az egész cikk szándéka egyértelműen egy rossz színben való feltüntetés.

- az 1 millió dolláros idézet egy gyakori valótlanság, amivel próbálják lejáratni a szcientológia alapítóját. Cáfolat itt található:
https://www.standleague.org/facts-vs-fiction/whitepapers/the-truth-about-l-ron-hubbard-and-the-make-a-million-dollars-myth.html

- a cikk tele van apró negatív beállításokkal: „veszélyei”, „elmenekülve”, „a vallás rabjává vált”, „csak a pénzét akarják”, „gonosz, veszélyes és ostoba emberek” stb. Ez mutatja, hogy nem szórakoztatás az írója célja, hanem folyamatos lejáratás, egyfajta propagandázás, amelyért a cikk írója szégyellhetné magát.

 

4. 2017.01.12-es cikk:

- ez a cikk alapvetően tényszerű, ha eltekintünk a sok kis apró negatív véleménytől, negatív jelzőkről, sulykolásról, hogy milyen rossz ez az egyház...

- a Leah Rimini-s ügyről az egyház csinált egy külön weboldalt, amely tartalmazza a valótlanságokat és igaz adatokat:
http://www.leahreminiaftermath.com/ Ezen lehet mazsolázni….

Arra kérném Önt, szívlelje mindezeket meg. A jelzett kifogásainknak adjon helyt, javítsák ki a valótlan vagy jogsértő mondatokat.

Másik megoldási javaslat: ha hajlandóak a cikkek végére odatenni a közleményeinket, reakcióinkat, az is megfelelő számunkra. Ebben az esetben írja ezt meg és megírjuk mindegyik cikkhez az álláspontunkat.

Az már álmaink netovábbja lenne, pedig valójában nem túlzás, hogy Önök az összes velünk kapcsolatos cikküket kijavítják, vagy a mi közleményünket is beszúrják.

Önök felelősek azért, hogy tájékozottak legyenek, és egy valósabb képet közvetítsenek másoknak. Mint akár a Daily Mail és az egyéb külföldi magazinok. A Szcientológiáról lehet találni nagyon sok hiteles információt. Mi nap, mint nap nagyon sok társadalomjobbító tevékenységet végzünk, és híveinket is kiszolgáljuk. Ön megdöbbenne, ha látná, hogy mi a valóság, ellentétben a média rólunk festett fantázia-képével.

Pár weboldalt leírok ide, amelyek hiteles információkat közölnek a vallásunkról, egyházunkról:
http://szcientologia.org.hu/ - általában a vallásunk, tevékenységünk, szektoraink
http://www.scientology-budapest.org/ - a budapesti szervezetünk
http://www.scientologyvallas.hu/ - általában a vallásunk, elfogadottságunk, szakértők nyilatkoznak rólunk.

Én szeretném azt, ha sikerülne ezt a kapcsolatot kialakítani. Cserébe mi is tudunk Önökkel információkat megosztani, esetleg érdekes vagy hírességeinkkel kapcsolatos történeteket megosztani Önökkel.

További jó munkát kívánok.

 

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.


Kérjuk rakja össze egere segítségével a jobb felső sarokban látható képet. A kép darabjainak nem szükséges tökéletesen illeszkednie!
twth önkéntes-lelkészek drogmentes-világért  narconon fiatalok-az-emberi-jogokért CCHRlogoblack criminon alkalmazott-oktatastan
Az út a boldogsághoz Önkéntes lelkészek A Drogmentes Világért Alapítvány Narconon Fiatalok az emberi jogokért Emberi jogok Criminon Alkalmazott oktatástan