tuddmegazigazsagot

Biztonságos a Narconon program?

Felröppentek különböző híresztelések a világszerte működő, teljes mértékben gyógyszermentes Narconon drogrehabilitációs program biztonságos és hatékony működéséről, ezért összegyűjtöttük egy csokorba az ezzel kapcsolatos tudni valókat.

wide-outside-shot DKSzámos működőképes módszer közül lehet választani, ha valaki le szeretne szokni a kábítószerhasználatról. Nem sokan tudják viszont, hogy a Narconon programra nem fogadnak el aktív kábítószer-használókat. Ezen a programon azok az emberek vesznek részt, akik már eldöntötték, hogy leállnak a szerhasználattal, de szükségük van segítségre, hogy átvészeljék a leszokás nehézségeivel járó időszakot, valamint életvezetési tanácsokat kapjanak, hogy a későbbiekben ne essenek vissza a drogok csapdájába és újra meg tudják állni a helyüket az életben. 

A Narconon program a világ számos országában működő drogrehabilitációs program, így Európában is több országban (Magyarország mellett Dániában, az Egyesült Királyságban Hollandiában, Macedóniában, Olaszországban, Svédországban és Spanyolországban) jelen van.

Több ezerre tehető azoknak a korábbi kábítószer- és alkoholfogyasztóknak a száma, akik a Narconon program segítségével szabadultak meg véglegesen a kábítószerek vészjósló árnyaitól és kezdtek valóban tiszta életet. Egyes vélekedések szerint ettől a függőségtől sosem lehet megszabadulni, ez azonban tudományosan nem megalapozott állítás, és a Narconon program alaposan rá is cáfol erre.

L. Ron Hubbard, a témában folytatott kutatásain alapuló, több modulból álló, átlagosan mintegy háromnegyed éves program (egyéni eltérések lehetnek a program időtartamában) eredményességét igazolja, hogy az elvégzők több mint 70%-a a program elvégzése után fél évvel is szermentes volt. 1 ,2, 3, 4.

A Narconon program és hálózat szigorúan lefektetett szakmai szabályok szerint működik, amelyek a világ minden táján ugyanazok.

wide-outside-shot UKBiztonságosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2016-ban az Egyesült Királyságban működő Care Quality Commission bizottság előzetes bejelentés nélkül ellenőrzést tartott az angliai Narconon rehabilitációs központban, és értékelése alapján a Narconon által biztosított program jó minősítést kapott. Erről egy magyarországi hírportál is tudósított. A Care Quality Commission az angol országos egészségügyi szolgálattal (National Health Service, NHS) szorosan együttműködő szervezet, amelynek feladata az ápolási és szociális ellátás szabályozása és értékelése. (https://www.cqc.org.uk/about-us)

A bizottság oldalán is megtalálható hivatalos jelentés a következőket írja:

„A programot végzők megfelelően védettek bármilyen károsodással szemben, a munkatársak képzettek a problémák felismerésére és jelentésére. A programot végzők is megerősítették, hogy biztonságban érezték magukat a Narcononban. Az egyik programvégző arról számolt be, hogy »biztonságban érzem magam és megtanultam szeretni önmagam«”….

A munkatársak megfelelően képzettek a programot végzők igényeinek biztosítására.”

A Care Quality Commission bizottságon kívül számos más köztiszteletben álló orvos is alávetette a Narconon programot mélyreható vizsgálatnak, majd arról szakértői véleményeket adtak ki. Mindemellett a Narconon drogrehabilitációs program több tucat elismerésben részesült orvosok, kormánytisztviselők, rendőrök és közösségi vezetők által. 


1. R.D. Lennox, Ph.D.; MA Sternquist, MS, and A. Paredes, MD, published in the journal Substance Abuse: Research and Treatment 2013:7, 155-169
2. Narconon Stockholm, Sweden, External Case Study (P. Gerdman, May 1981)
3. Summary Analysis of Routine Outcome Monitoring by Narconon Eslöv (Sweden) of Its Drug Rehabilitation Program Graduates, 2010-2012
4. “Narconon Boston Case Study with Control” (C. H. Washburn, MD, June 30, 1975)

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.


Kérjuk rakja össze egere segítségével a jobb felső sarokban látható képet. A kép darabjainak nem szükséges tökéletesen illeszkednie!
twth önkéntes-lelkészek drogmentes-világért  narconon fiatalok-az-emberi-jogokért CCHRlogoblack criminon alkalmazott-oktatastan
Az út a boldogsághoz Önkéntes lelkészek A Drogmentes Világért Alapítvány Narconon Fiatalok az emberi jogokért Emberi jogok Criminon Alkalmazott oktatástan