tuddmegazigazsagot

Mi a Rehabilitációs Projekt Csoport, és mi a célja?

 

A Rehabilitációs Projekt Csoport (angolul: Rehabilitation Project Force = RPF) intézménye csak a Sea Organization tagjainak bizonyos tagjait érinti.

 

A Sea Organization a Szcientológia Egyház vallásos rendje.

 

Az RPF bemutatásához Juha Pentikäinen, a Helsinki Egyetem Vallástudományi Tanszéke elnökének, valamit Jürgen F. K. Redhart és Michael York, a BathSpa Egyetem tanárainak átfogó, elfogulatlan munkáiból idézek.

 

A teljes tanulmány angolul a következő linkre kattintva érhető el: http://www.cesnur.org/2002/scient_rpf_01.htm

 

„Az RPF-et 1974. január 7-től vezették be a hajó fedélzetén, miután L. Ron Hubbard megfigyelte, hogy a legénység egyes tagjai nemtörődömség, hozzá nem értés vagy egyéb okokból kifolyólag képtelenek teljesen és felelősen végrehajtani a rájuk szabott feladatokat. Látogatásunk során megtudtuk, hogy ezt a programot azért hozták létre, hogy a tagok, amennyiben továbbra is a Sea Organization tagjai szeretnének maradni, kezelni tudják e problémáik okait.

 

Egy Sea Org-tagot az alábbi típusú vétkek elkövetése miatt tehetik rá erre a programra:

 

a) az Egyház etikai normáinak súlyos megsértése (például házasságtörés vagy komoly nagyságrendű, illetve hosszan ismétlődő lopás);

 

b) huzamosabb időn át elkövetett komolyabb káros cselekedetek, amelyek ellentmondanak a tagoktól elvárt felelősségi és bizalmi elvárásoknak, és amelyeket a Sea Organization lelkészi segítségével sem lehetett kezelni.

 

Az RPF elméleti háttere a következő: a Sea Org-tag kapjon egy esélyt arra, hogy helyrehozza saját magát etikai problémája okának kezelésével mind önmaga, mind a Sea Organization megelégedésére, és így jobb mentális állapotba kerüljön, miközben szaktudása és képességei is javulhatnak.

 

Az RPF bevezetését ismertető Flag-utasításban L. Ron Hubbard a következőket írja: »Egykor egy gyárban vagy hajón, ha a személyzet egyik tagja lopott, sikkasztott vagy visszautasította a munkát, az illetőt egyszerűen kirúgták vagy a partra tették. A Szcientológia személyzete ezzel nem értett egyet. Követelték, hogy az illetőt próbáljuk meg rehabilitálni. Azt találták ki, hogy a személy választhasson, hogy vagy összeszedi magát, vagy megválnak tőle… Az RPF során az illető személy tanácsadásban részesül, és csapatmunkában vesz részt. Ezen a módon az esetek többségében nagy sikereket lehet elérni. Egyetlen más szervezet sem ajánl fel hasonló eljárást. Ők csak kirúgják az embereket.«

 

Az RPF-program két legjellemzőbb eleme: L. Ron Hubbard bizonyos vallásos írásainak tanulmányozása, illetve maga a Szcientológia különleges szellemi tanácsadása, az auditálás. Az auditálás a Szcientológia elsődleges vallásos gyakorlata. Több típusa ismeretes; legjellemzőbb formájában egy auditor és egy segítségre szoruló személy között zajlik le. Az Egyház által kiadott Mi a Szcientológia? című könyv úgy írja le az auditálást, mint olyan eljárást, »amely során az auditor által feltett kérdések és utasítások segítik a személyt abban, hogy lokalizálja szellemi gyötrődéseinek okait, többet tudjon meg önmagáról és javítsa állapotát«.
Az RPF-program auditálást és tanulást ír elő – szigorú napirend alapján. Megkívánja a napi 5 óra auditálást/tanulást, nyolc óra munkát és legalább hét óra alvást. A maradék négy órát étkezésekre, tisztálkodásra, közlekedésre stb. lehet felhasználni. Az öt óra tanulás/auditálás és a hét órás alvás kötelező érvényű.

 

»Az RPF-tagokat nem szabad olyan napirendre tenni, amely nem engedi meg az 5 óra tanulást vagy ko-auditálást és a 7 óra tényleges alvási időt, mivel ülésképesnek, illetve tanulásképesnek kell lenniük. Bárkit, aki az RPF-programon belül vagy azon kívül az RPF- programot akadályozó vagy azt megnehezítő utasítást ad ki, Tényfeltáró Bizottság elé kell állítani.«

 

A Tényfeltáró Bizottság olyan tényfeltáró testület, amelynek tagjai vezetőjük elnöklése alatt megvizsgálják az eléjük idézett személlyel kapcsolatos tényeket, ezekből következtetéseket vonnak le, majd teljes jelentést készítenek vezetőjük számára, aki ennek alapján cselekszik. A bizottság átmenetileg létrehozott csoport, amely pártatlanul vizsgálódik a Szcientológiát érintő komolyabb ügyekben.

 

Az egyén kétféleképpen kerülhet az RPF-programra: ő maga kérheti a személyes részvételt, vagy az Egyház számára fontos vallási és etikai előírások súlyos megszegése miatt utasíthatják ennek elvégzésére.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.


Kérjuk rakja össze egere segítségével a jobb felső sarokban látható képet. A kép darabjainak nem szükséges tökéletesen illeszkednie!

Hittételek

Keresés az oldalon

Fotók

twth önkéntes-lelkészek drogmentes-világért  narconon fiatalok-az-emberi-jogokért CCHRlogoblack criminon alkalmazott-oktatastan
Az út a boldogsághoz Önkéntes lelkészek A Drogmentes Világért Alapítvány Narconon Fiatalok az emberi jogokért Emberi jogok Criminon Alkalmazott oktatástan