tuddmegazigazsagot

Mi az a “Hófehérke Program”?

A „Hófehérke Program” elnevezés arra a programra utal, amelyet L. Ron Hubbard, a Szcientológia alapítója 1973-ban írt. A program célja az volt, hogy törvényesen is kijavítsa a Szcientológia Egyházról, tagjairól és vezetőiről írt hamis kormányzati jelentéseket. Ezt a programot néha helytelenül „Hófehérke Műveletnek” hívják. Ilyen művelet nem létezett.

Ezt a programot a Szcientológia Egyház kritikusai szándékosan összekeverik és összefüggésbe hozzák olyan illegális tevékenységekkel, amelyeket a Guardian Office bizonyos tagjai végeztek. (A Guardian Office, magyarul: Védelmi Hivatal egy önrendelkezésű szervezet volt, amely az 1970-es években működött az Egyházon belül, de 1983-ban feloszlatták).

 

Hófehérke: A háttér

A Szcientológia Egyház vezető testületei abban az időben, amikor L. Ron Hubbard a Hófehérke Programot írta, egy Apolló nevű hajón működtek. Az Egyházzal kapcsolatos – főleg Angliából és Németországból származó – álhírek eredményeképpen az Apolló bizonyos európai kikötőkben ellenségeskedésekkel találkozott, annak ellenére, hogy az adott országok közül némelyiknek soha nem is volt közvetlen kapcsolata a Szcientológiával. Ennek az ellenségeskedésnek semmilyen ésszerű magyarázata nem volt, ám néhány hatóság ellenséges viselkedése közvetlenül visszakövethető volt az aktáikban található hamis információkra (amelyekről ők úgy gondolták, hogy igaz információk, holott nem voltak igazak). A Hófehérke Program célja a következő volt:

“Minden érintett országban pert indítani annak érdekében, hogy napvilágra kerüljön minden becsmérlő és hamis jelentés, és további pereket indítani azokban az országokban, ahonnan ilyen jelentések származnak. Ezekben az országokban ki kell meríteni a lehetséges jogorvoslati lehetőségeket, és végül (most, hogy ez már egyének vagy egy csoport számára is lehetségessé vált) az ügyet az ENSZ elé és az Emberi Jogok Európai Bizottsága elé kell vinni, miközben kigyomláljuk és kitöröljük mindazokat az aktákat és jelentéseket, amelyekben ilyenek találhatók.”

Az egyik ország, ahol az Apollo ellenségeskedésekkel találkozott, Portugália volt. Itt 1969 és 1974 első fele között az Apollo gyakran látogatott meg kikötőket minden probléma nélkül. Aztán 1973 júliusában olyan szóbeszédet lehetett hallani, miszerint az Apollo egy „CIA hajó” lenne. Ugyanezt a szóbeszédet lehetett hallani korábban, 1972-ben Spanyolország kikötőiben is. 1974. október 3-án, amikor az Apolló Portugáliában, Madeira szigeténél, Funchal kikötőjében horgonyzott, nagy tömeg támadta meg a hajót, a legénységét és utasait. Szikladarabokat dobáltak rájuk, és ezt kiabálták: „CIA hajó!” A helyi rendőrök és a hadsereg félreállt, és csak nézte, hogy mi történik, de nem tettek semmit azért, hogy visszatartsák a tömeget. A támadás eredményeképpen a hajó fedélzetén az Egyház néhány munkatársa megsérült, és az Egyház tulajdona megrongálódott vagy megsemmisült. Az Egyházhoz és az Egyház személyzetéhez tartozó autókat és motorkerékpárokat pedig ledobálták a dokkról az öbölbe. A hajó legénységének a tűzoltáshoz használt locsolócsöveket kellett használnia a támadókkal szemben, hogy a hajó a vészhelyzet kezeléseként elhagyhassa a kikötőt, elmenekülve az erőszak elől. S mindezt úgy, hogy a hajó nem tudott élelmet, üzemanyagot és vizet felvenni a fedélzetre. Az Apollót és legénységét több mint egy napig arra kényszerítették, hogy mérföldekre kint a tengeren várakozzon, amíg a rend annyira helyreállt, hogy visszatérhetett élelemért, üzemanyagért és vízért, hogy azután egy biztonságos országba vitorlázhasson.

A Hófehérke Program részeként a Tájékoztatás Szabadsága Törvény használatával az USA külügyminisztériumától megszerzett iratok alapján a „CIA hajó”-híresztelést egy külügyminisztériumi telexig lehetett visszakövetni, amelyet 1972 áprilisában küldtek el különböző európai országoknak, és amely telex számos hamis hírt tartalmazott. Követve a Hófehérke Program eljárását, miszerint meg kell találni és ki kell törölni az álhíreket és jóvátételt kell követelni a vallási üldöztetés miatt, az Apollo tulajdonosa, az Operation Transport Corporation („OTC”) nevű cég pert indított Lisszabonban a portugál kormány ellen, kártérítést követelve a zavargás eredménye miatt. 1985 júniusában Lisszabon Közigazgatási Bírósága megítélte a kártérítést az OTC-nek, és megállapította, hogy 1974 októberében a zavargást a „CIA hajó”- híresztelés lobbantotta lángra, továbbá hogy ez a híresztelés hamis volt. Ezeket a híreszteléseket 1987-ben a fellebbezés ellenére felsőfokon is helybenhagyták.

A fenti és a hozzá hasonló döntések alapján, valamint az Egyház ama erőfeszítéseinek köszönhetően, hogy korrigálja ezt a kormányzati dokumentumokban lévő hamis információ – amelyet eredetileg az amerikai kormány hozott létre –, 1988-ban Portugáliában az igazságügyi miniszter hivatalosan engedélyezte a Szcientológia Egyház mint vallásos szervezet bejegyzését, elérve ezzel a Hófehérke Program célját ebben az országban.

Más európai országokban is történt hasonló tevékenység abban az értelemben, hogy megtalálták és korrigálták e hamis információt a kormányzati dokumentumokban.

A Hófehérke Program az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a Hófehérke Program keretein belül a tevékenység a következőkre irányult: a Tájékoztatás Szabadsága Törvény (angol rövidítése: FOIA) alapján kérelmek benyújtása minden szövetségi kormányzati szervezetnek nyilvános adatkérési igénylésekkel együtt állami és helyi szinten egyaránt, hogy jogi úton elérjék a visszatartott adatok nyilvánosságra hozását, továbbá egy komolyabb peres eljárás indítása 1978-ban számos szövetségi kormányzati hivatallal szemben azzal a céllal, hogy az Egyházzal, illetve L. Ron Hubbarddal kapcsolatban az általuk nyilvántartott összes hamis jelentést nyilvánosságra hozzák és korrigálják.

A Hófehérke Program során benyújtott Tájékoztatás Szabadsága Törvényen alapuló kérelmek eredményeképpen a Szcientológia Egyház több százezer oldalnyi feljegyzéshez jutott hozzá a kormányhivatalokból, mely feljegyzések a Szcientológia vallásáról, a Szcientológia Egyházról, L. Ron Hubbardról, a Szcientológia vezetőiről és tagjairól szóltak. Ezek a feljegyzések nagyon sok hamis információt tartalmaztak, és bizonyították, hogy azok az aggodalmak, amelyek miatt L. Ron Hubbard a Hófehérke Programot megírta, teljesen megalapozottak voltak. Egy későbbi kongresszusi meghallgatás során az Amerikai Egyesült Államokban elismerték, hogy L. Ron Hubbard, a Szcientológia Egyház és a Szcientológia vezetői diszkriminatív elbánásban részesültek.

Az Egyház a Tájékoztatás Szabadsága Törvényt (FOIA) arra is felhasználta, hogy nyilvánosságra hozza azokat a titkos kormányprogramokat, amelyek polgárokat és csoportokat használtak fel káros biológiai és kémiai tesztelésekre.

A Washington Post az egyik ilyen botrány kapcsán 1980. március 11-én a következőt közölte le:

“Azon dokumentumok alapján, amelyek a Tájékoztatás Szabadsága Törvény (FOIA) segítségével kerültek napvilágra – főleg CIA pénzügyi adatok – a szcientológusok azt állították, hogy a javításokra és alkatrészcserére vonatkozó számlák szerint egy gépet 13 éven át folyamatosan használtak, és lehetséges, hogy több száz fontnyi (1 font = 0.45 kg) biológiai hatóanyagot és mikroorganizmust állítottak vele elő… Egy 1960-as évek eleji számlára hivatkozva a szcientológusok azt is mondták, hogy ez bizonyítja, miszerint legalább kétféle, betegséget kiváltó anyagot tömegesen állítottak elő. Az egyik váltólázat okozott, a másik pedig magas lázzal járó fekélyes megbetegedést.”

Az Egyház 1984-ben kiderítette, hogy az amerikai hadsereg 1964-ben és 1965-ben a szabad levegőn végzett tesztek során titokban potenciálisan káros baktériumokat permetezett a levegőbe a Washington D.C. Nemzeti Repülőtéren, illetve a washingtoni, a chicagói és a San Franciscó-i buszpályaudvarokon. A FOIA segítségével kiderített adatok alapján ezeket a titkos kormányakciókat háborús biológiai kísérletek részeként végezték. Az is kiderült, hogy a baktériumok, amelyeket több száz gyanútlan állampolgárra permeteztek rá, légúti fertőzési, vérmérgezési és ételmérgezési tüneteket okoztak.

A fenti erőfeszítések elismeréseként Ford és Carter elnök alatt Quinlan J. Shea Jr., az USA Igazságügyi Minisztériuma, Magánügyi és Információs Kérelmek Osztályának igazgatója elismerte a Szcientológia Egyházat, az Amerikai Polgári Szabadság Egyesületet és az Újságírók Szövetségét azokért a „cselekedeteikért, amelyekkel jobban megvilágították a kormány tevékenységét. Ők – és mások – a FOIA alkalmazását illetően kiadványokat tettek közzé, bíróságokon jártak el, és számos olyan kongresszusi meghallgatáson tanúskodtak, amely a nagyobb nyitottságot sürgette.”

Jelenlegi ügyek

A Hófehérke Programot napjainkban nem működtetik. Ez egy nagyon speciális program volt, amely egy adott speciális helyzetre készült. Mindazonáltal, a Szcientológia Egyház továbbra is felhasználja a Tájékoztatás Szabadsága Törvényt és más hasonló törvényeket, hogy az egész világon védelmezze mind a saját, mind mások jogait a diszkriminációmentes elbánásra.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.


Kérjuk rakja össze egere segítségével a jobb felső sarokban látható képet. A kép darabjainak nem szükséges tökéletesen illeszkednie!

Hittételek

Keresés az oldalon

Fotók

twth önkéntes-lelkészek drogmentes-világért  narconon fiatalok-az-emberi-jogokért CCHRlogoblack criminon alkalmazott-oktatastan
Az út a boldogsághoz Önkéntes lelkészek A Drogmentes Világért Alapítvány Narconon Fiatalok az emberi jogokért Emberi jogok Criminon Alkalmazott oktatástan